نکات خرید کولرهای آبی سلولزی 1 | بازرگانی شهباز
با گرم شدن روز به روز هوا و هر چقدر به فصلهای گرم سال نزدیک میشویم احساس نیاز به یک سیستم تهویه مناسب و خنک کننده هوا هم بیشتر میشود.
امروزه با وجود تکنولوژیهای متنوع تحمل روزهای گرم آسانتر شده و رخوت و بیحالی ظهر تابستان که سالیان سال باعث شده بود اجدادمان در ساعتهای طولانی روز دست از کار بکشند و به ناچار به خواب ظهر و سایه درختان و کنج خانه پناه ببرند را به خنکای لذت بخش و فرحافزا تبدیل کرده است.
یکی از معمولترین شیوههای خنک کردن هوا در روزهای گرم استفاده از کولرهای آبی است. این شیوه طی هزاران سال قبل توسط ایرانیان و مصریان برای فرار از گرمای هوا استفاده میشد. استفاده از حوض و فوارهی آبی تا آب پاشی حیاط و معابر تا بادگیرهایی که بر روی یخچالها و حوضخانهها ساخته میشد و هوای مطبوع و خنک را به هشتیها و اتاقهای خانه میرساند.
اما این شیوه در طی صد سال گذشته تغییر کرد و جای خود را به یک محصول صنعتی به عنوان کولر آبی داد. کولرهای آبی برای اولین بار در قرن بیستم و در آمریکا، توسط ویلیسکرییر (willis carrier) ساخته شد. و پس از آن به سرعت در تمام مناطق دنیا همهگیر شد.
کولرهای آبی
کولر آبی اسم عامی است که برای همه کولرهایی که به روش سرمایش تبخیری کار میکنند اطلاق میشود. در سیستمهای سرمایش تبخیری دستگاه با عبور هوا از واسط سرمایش تبخیری جریان خنک هوا را از طریق کانالهای تعبیه شده به فضای اتاق منتقل میکند. نوع واسط سرمایش تبخیری استفاده شده انواع مختلف کولرها را سبب میشود. واسطهای تبخیری معمولا از سه جنس پوشالی، سلولزی و پلاستیکی است.
به طورکلی کولر آبی از پنج جزء اصلی تشکیل شده است که شامل بدنهی کولر وکف آن، موتور کولر، پمپ آب کولر، پد یا واسط سرمایش تبخیری و فن کولر است. به عبارتی میتوان گفت کولر آبی یک جعبه فلزی یا پلاستیکی با کنارههای باز به منظور مکش هوا است و فن سانتریفیوژی که در داخل کولر آبی تعبیه شده توسط موتور الکتریکی و تسمه به چرخش درآمده و موجب ایجاد جریان هوا در داخل کولر آبی میگردد.
از طرف دیگر پمپ آب تعبیه شده در محفظه کولر آبی به صورت مداوم واسط سرمایش تبخیری کولر را مرطوب میکند. هوا به وسیله فن از طریق روزنههای موجود در دریچههای کولر و از میان واسط مرطوب عبور کرده و این هوای خنک توسط کانالها از طریق یک دریچه در سقف و یا دیوار به فضای اتاق منتقل میشود. در واقع کولرهای آبی از طریق تبخیر آب، هوای محیط را خنک میکنند.
کولرهای آبی انتخاب مناسبی جهت تامین سرمایش در مناطقی با آب و هوای خشک که حداکثر رطوبت نسبی آنها 35 % باشد، به حساب میآیند. این سیستم ساده و در عین حال کاربردی که هزاران سال است همراه ماست تغییرات زیادی نداشته و تقریبا هنوز به همان شکل ابتدایی مورد استفاده قرار میگیرد.
تغییراتی که این مدل کولرها به عنوان یک کالای صنعتی با آن مواجه بودند تنها شامل تغییر جنس بدنه کولر از فلزی به پلاستیکی است که یکی از دلایل آن کاهش هزینهها و همچنین کاهش گرمای بدنه کولر که در زیر آفتاب گرم تابستان باعث کاهش راندمان مصرفی این محصول میشد؛ بود.
از طرفی تغییر تسمهها و بهبود فعالیت موتور و در نهایت حذف تسمه و استفاده از پنل کنترلی و امکان تنظیم دور و سرعت موتور و گاهی با قرار دادن دستگاه کنترل از راه دور تنها مزیتهای رقابتی بود که در طی این سالها همه گیر شدند.
اما مشکل اصلی که مربوط به افزایش کارایی و کاهش مصرف برق و آب و بهبود واسطهای سرمایش تبخیری بود سالها نادیده گرفته میشد.
قدیمیترین و معروفترین واسط سرمایش تبخیری در کولرهای آبی واسط سرمایش تبخیری پوشال است که از بریدههای کوچکی از چوب درخت اسپن یا صنوبر تهیه میشود و به دلیل بافت نامنسجمش باعث میشود تا آب عبور داده شده بتواند از مسیرهای مختلفی به سمت پایین هدایت شود و با عبور دادن باد باعث ایجاد هوای خنک در محیط داخلی کولر برای انتقال به فضای اتاق شود.
اما استفاده از پوشال به عنوان واسط سرمایشی تبخیری مشکلاتی هم دارد. از جمله مضرات و مشکلات که استفاده کنندگان از کولرهای آبی پوشالی با آن روبرو بودند میتوان به قطعات ریز جدا شده از پوشالها به دلیل شکنندگی زیاد اشاره کردکه توسط جریان باد در فضا پخش میشدند. این قطعات کوچک موجب خارج چشم و حساسیت میشدند.
همچنین وجود رطوبت باعث میشد تا فضای بین پوشالها محیط مناسبی برای رشد انواع میکروب و قارچ و باکتری باشد و عملا راهکاری جز تعویض و شستشوی زود به زود پنلهای پوشالی نداشت. وجود گرد و خاک و حشرات ریز در بین پوشالها هم مشکل کمی نبود.
همچنین جالب است بدانید متوسط توان برق مصرفی کولر آبی در حدود 300 وات است در صورتی که توان برق مصرفی در کولر گازی متوسط و دیگر وسایل تهویه هوا چیزی معادل 1500 وات است. اما مشکل جدی در مورد مصرف آب است.
مصرف آب هر کولر آبی چیزی حدود 300 تا 400 لیتر در شبانه روز است که با توجه به مشکل بحران آب و افزایش هزینههای مصرف آب مساله قابل چشم پوشیای نیست. پس نیاز به تغییر در شیوه و اندازه مصرف و حل مشکل استفاده کنندگان از این محصول وحتی خود شما بیش از پیش احساس شد.
کولرهای آبی سلولزی
کولرهای آبی سلولزی نسل جدیدی از کولرهای آبی هستند که عملکرد مشابهی با همه انواع کولرهای آبی تبخیری دارد و تفاوت آن در جنس واسط سرمایش تبخیری استفاده شده است. یعنی در کولرهای آبی سلولزی به جای استفاده از پوشال از پدهای سلولزی استفاده شده است.
پد سلولزی با جذب آب به خود مرطوب شده و هوای گرم و خشک با عبور از آن، انرژی گرمایی خود را با سطوح مرطوب پد سلولزی مبادله کرده و از طرف دیگر پد به صورت هوای خنک خارج میگردد.
کولرهای آبی سلولزی در مناطق گرم و خشک، با کمترین مصرف انرژی، و با استفاده از روش تبخیر آب در هوا و ایجاد رطوبت نسبی، هوای خنک و مطبوعی ایجاد کرده و آن را به محیط داخلی ساختمان هدایت میکنند.
پد سلولزی کولرهای آبی سلولزی از نوعی کاغذ و ورقهای منظم، نازک و موجدار سلولزی ساخته میشود که در برابر رطوبت مقاوم است. این پدها دارای شیارهای شورن و منظم در هر صفحه برای افزایش سطح تماس و انتقال حرارت و ایجاد نقطه اتصال به صفحات دیگر پد است. پدهای سلولزی خاصیت جذب رطوبت بالایی داشته و کاملا به یکدیگر متصلاند.
ساختار یکپارچه و یکنواخت پدهای سلولزی باعث میشود که این پدها عمر طولانیتری نسبت به پدهای پوشالی داشته باشد و با گذر زمان از کیفیت آنها کاسته نشود. مقاومت بالای پدهای سلولزی باعث میشود که مانند پدهای پوشالی دچار افتادگی، تجزیه و از هم پاشیدگی نشود.
پدهای سلولزی تراکم بالا و ساختار همگن و کاملاً یکنواختی دارند که باعث میشود که پدها سطح تماس بیشتری با آب داشته باشند و با وجود تخلخلها و بلوکهای یکسان، آب به صورت کاملا یکنواخت در آن توزیع شود و پدها دچار افتادگی نشوند به طور طولانی مدت مرطوب باشند. این باعث میشود هیچ نقطهای از پد سلولزی خشک نماند. هر چه میزان جذب آب در پدهای سلولزی بالاتر باشد، به همان نسبت میزان خنک کنندگی کولر هم بیشتر میشود.
هر متر مکعب پد سلولزی حدودا ۶۰ لیتر آب را در خود نگه میدارد. به همین دلیل است که کولرهای سلولزی بسیار خنک کنندهتر از کولرهای پوشالی هستند و نرخ انتقال دما و خنک کنندگی محیط در آنها به طور محسوسی بیشتر است. کولرهای سلولزی هوای خنک و بدون هرگونه آلودگی را تولید میکنند. همچنین این نکته را هم اضافه کنید که پدهای سلولزی ضد قارچ و ضد باکتری هستند و اجازه ورود هیچ آلودگیای را به محیط نمیدهند.
همچنین پد سلولزی حداقل چهار سال احتیاج به تعویض ندارد و با شستشوی مجدد در اول فصل همانند روز اول کارایی خواهد داشت.
باید توجه داشت بهترین عملکرد کولرهای آبی سلولزی بستگی زیادی به تهویه حداقلی هوای خانه دارد. برای ایجاد این تهویه حداقلی میتوانید با میزان باز گذاشتن پنجرههای محیط، حرکت هوای محیط را تنظیم کنید. به ازای هر cfm 1000 محیطی که خنک میشود، یک تا دو فوت مربع فضای باز در پنجره برای جریان یافتن هوا لازم است.
در محیطهای خانگی این میزان میتواند با آزمون و خطا به دست آید. اگر پنجرهها بیش از حد باز باشند، هوای گرم از پنجرهها وارد محیط میشود و چنانچه پنجرهها به اندازهی کافی باز نباشند، رطوبت در فضای محیط تشکیل میشود و به اصطلاح هوا دم میکند. میزان باز گذاشتن پنجره نقش مهمی در نحوهی عملکرد کولرهای آبی سلولزی دارد. در واقع، میزان دما و رطوبت محیط، با باز گذاشتن پنجره کنترل میشود.
تفاوت های کولر آبی پوشالی و کولر آبی سلولزی
راندمان کولرهای آبی سلولزی به دلیل استفاده از پدهای سلولزی، به نسبت کولرهای پوشالی در حدودا ۸۰ درصد بالاتر است و کولرهای آبی سلولزی هیچ گونه آلودگی زیست محیطی ایجاد نمیکند و دوستدار طبیعت است.
گرچه کولرهای سلولزی از لحاظ راندمان کاری و مصرف انرژی از کولرهای آبی پوشالی بسیار بهترند اما قیمت آنها 30 تا 40 درصد بیشتر است. که البته این مبلغ با توجه به مزایای این نوع کولرها کاملا توجیه شده است و در مدت زمان کوتاهی جبران میشود.
در کولرهای آبی سلولزی به علت ساختار یک پارچه، متراکم و محکم کاغذ کرافت پد سلولزی افتادگی پیدا نمیکند و در طول فصل خنکی دائم به محیط منتقل میشود. طبق آزمایشهای انجام شده این خنکی به میزان سی درصد بیشتر از کولرهای معمول بود و در طول فصل گرما کاملا محسوس است.
خاصیت مویینگی پد و خاصیت جذب بالای آب، باعث جذب یکسان و تبخیر یکنواخت و سرتاسری در پد میشود. و بهرهبری این نوع کولرها را افزایش میدهد.
استفاده از ترموستات و سنسور دما در بیشتر انواع کولرهای سلولزی باعث کنترل دمای محیط و کنترل مصرف انرژی شده است در حالی که کولرهای پوشالی فاقد ترموستات هستند و عملا از زمان روشن شدن تا زمان خاموش شدن موتور کولر با سرعت یکنواخت بدون توجه به دمای محیط کار میکنند و انرژی مصرف میکنند.
همچنین برخی از پدهای سلولزی و سنتزی به راحتی به کمک آب و صابون و یا اسیدهای ضعیف بنا بر دستور العمل مشخص تمیز میشوند. برای این کار باید هر شش ماه یک بار با رعایت فاصلهی مناسب به کمک استفاده از جت واش و یک برس نرم سطح پدها را به آسانی رسوب زدایی کرد.
یکی از دلایلی که سبب محبوبیت کولرهای آبی سلولزی شده، بهینه بودن سیستم آن و کاهش میزان مصرف انرژی است. در واقع توزیع آب بر روی پد سلولزی در کولر آبی به صورت یک نواخت است و آب در تمام سطوح به صورت کامل جذب میشود.
این موضوع باعث شده تا مصرف آب و انرژی در این مدل کولر آبی مناسبتر بوده و کارایی موتور کولر بهتر شود. بالا بردن کارایی کولر آبی با کاهش مصرف آب و افزایش راندمان کولر، موجب شده تا کولر آبی سلولزی یکی از بهترین سیستمهای خنک کننده با مصرف انرژی کم شناخته شود.
از طرفی استفاده از فیلترهای هوا میتواند از ورود ذرات گرد و غبار و آلایندهها به داخل جلوگیری نمایید. استفاده از این فیلترها در کولر برای افرادی که دارای آلرژی و یا بیماریهای ریوی و مشکلات تنفسی هستند نقش مهمی دارد.
وجود این فیلترها باعث میشود که رطوبت میزان قطرات آب گذرا از پد سلولزی کمتر شود و در نتیجه زنگ زدن و رسوب گذاری اجزای کولر سلولزی به میزان چشمگیری کاهش یابد. اما باید توجه داشت بیشتر کولرهای آبی سلولزی در ابتدا این فیلتر را ندارند و فیلترها باید به صورت جداگانه و توسط خود مشتری خریداری و نصب شود.
پدهای سلولزی به کار رفته در کولرهای آبی سلولزی به طور کامل سازگار با محیط زیست هستند. این پدها بعد از اتمام طول عمرشان به راحتی به طبیعت برمیگردند و به هیچ وجه باعث آلودگیهای زیست محیطی نمیشوند.
در سیستمهای خنک کنندهی گازی مانند اسپلیتها، برای خنک سازی از گاز امبرد استفاده میشود. این گازها اکثرا برای محیط زیست ضرر دارند و باعث سوراخ شدن لایه اوزون زمین میشوند، اما پدهای سلولزی به دلیل عدم استفاده از گازهای سمی مانند CFOو HFC به سلامت زیست محیطی معروف هستند.
پد سلولزی خیس مانند فیلتر هوا عمل میکند. کولرهای آبی سلولزی به دلیل داشتن پیوستگی سطحی و سیستم منظم و منسجم، این قابلیت را دارند که بدون هیچ گونه هزینهی اضافی، مقداری از ذرات معلق و آلودگیهای هوا را جذب کرده و از ورود آنها به محیط جلوگیری کند. که این خاصیت این کولرها را برای استفاده در مناطق جنوبی و مناطق غربی که درگیر مشکل ریزگردها و طوفانهای شنی و ذرات گرد و غبار مزیت بزرگی است.
پدهای اسفنجی ساخته شده از کاغذ سلولزی مانند لانهی زنبور عسل ساختاری شش ضلعی و منظم دارند. از آن جایی که ضخامت پد سلولزی از سایر پدها بیشتر است، پد سلولزی آب بیشتری در مقایسه با جنسهای دیگر نگه میدارد.
این نکته در مناطق بسیار گرم و خشک، جایی که آب سریعتر از نواحی دیگر تبخیر میشود اهمیت دارد. هم چنین کولرهای سلولزی به دلیل ایجاد هوای خنک مطبوع با درصد مناسبی رطوبت برای استفاده در مناطق گرم و خشکم ناسبتر است و همچون کولرهای آبی دیگر خیلی برای استفاده در مناطق شرجی مناسب نیستند.
همچنین نوع دیگری از کولرهای آبی سلولزی کولرهای آبی سلولزی دو مرحلهای است. این نوع از کولر نسل جدید کولرهای آبی سلولزی هستند که همان طور که از اسم آن مشخص است در دو مرحله باد کولر خنک میشود با این روش بر رطوبت هوای ناشی از کولر تاثیر بیشتری خواهید گذاشت.
تفاوت کولر آبی سلولزی و کولر سلولزی دو مرحلهای در همین رطوبت وارد شده به محیط داخل است. به علت هزینهی اضافی که این کولر نسبت به مدل تک مرحلهای خود دارد فقط در شهرهایی که از درجه حرارت بسیار بالایی برخوردار هستند توصیه میشود. به عبارتی میتوان گفت بهتر است میزان در جه حرارت دما در گرمترین ساعات روز بالاتر از 37 درجهی سانتیگراد باشد.
یکی از معایب کولرهای آبی سلولزی را میتوان قیمت بالای پدهای سلولزی دانست که با توجه به کیفیت و طول عمر بالاتری نسب به پوشالها دارند، این قیمت بالا از نظر اقتصادی کاملاً توجیه پذیر است. پس می توان گفت که در دراز مدت کولرهای آبی سلولزی بسیار به صرفه و اقتصادی هستند. البته در بررسی این مورد باید به مصرف خوب کولرهای آبی سلولزی نیز دقت کرد.
مزایای کولر سلولزی نسبت به کولر آبی پوشالی
- توزیع یکنواخت آب کولرهای آبی سلولزی بینظیر است.
- سطح انتقال حرارت بالا
- عدم ایجاد حساسیت و آلرژی در کولرهای آبی سلولزی یک امتیاز ویژه است.
- امکان تعویض آسان به صورت بلوکی
- ضخامت یکسان در همه قسمتهای پد
- نگهداری آب بیشتر جهت خنک سازی بهتر در کولرهای آبی سلولزی به بهترین نحو انجام میشود.
- فراهم کردن هوای خنکتر نسبت به پد پوشالی
- عمر طولانیتر نسبت به پدهای معمولی پوشالی
- جلوگیری از ورود گرد وغبار به علت تراکم بالا
- هدر رفتن کمتر آب نسبت به پوشالها
- عدم پرتاب آب به بیرون دستگاه در کولرهای آبی سلولزی نیز از ویژگی های مثبت این محصول است.
- مقاومت فیزیکی بسیار بالا
- وزن سبک پدها در کولرهای آبی سلولزی یک امتیاز ویژه در این محصولات است.
- عمر مفید بالا تا چهار سال
- فراهم کردن هوای مطبوعتر
- عدم تغییر شکل با گذشت زمان
- عدم مقاومت در برابر هوای ورودی در کولرهای آبی سلولزی
در انتها امیدواریم که از این مطلب استفادهی لازم را برده باشید و به خوبی با ویژگیهای کولرهای سلولزی و تفاوت آنها با کولرهای پوشالی آشنا شده باشید. اکنون میتوانید بهترین محصولات برندهای معتبر کولر سلولزی را در فروشگاه بازرگانی شهباز ببینید و با مقایسه و بررسی کامل محصول مورد نیاز خود را با بهترین قیمت بخرید و درب منزل تحویل بگیرید.
بازرگانی شهباز با بیش از 30 سال سابقه فعالیت در بازار آماده است تا نیازهای شما را در بخش های لوازم خانگی ( یخچال – بخاری – جاروبرقی )، لوازم صنعتی ( آشپزخانه صنعتی – گرمایش صنعتی – سرمایش صنعتی – باسکول و ترازو صنعتی – جادروبرقی صنعتی – کارواش )، تجهیزات فروشگاهی ( یخچال فروشگاهی و ویترینی – انواع فریزر فروشگاهی – بستنی ساز – شربت سرد کن )،
تجهیزات نظافتی ( اسکرابر – کف شوی – ترولی نظافتی – بخار شوی )، تجهیزات کافه رستوران هتل و مواد مصرفی کافه ( اسپرسوساز – پودر قهوه و شکلات داغ – مخلوط کن – باربیکیو – تجهیزات بار سرد ) تامین کند. شما می توانید برای اطلاع از شرایط ویژه فروش، تخفیف، خرید اقساطی و اخبار صفحه اینستاگرام بازرگانی شهباز را نیز دنبال کنید.
برای به دست آوردن آخرین اطلاعات محصول، نقد و بررسی محصولات و همچنین راهنمای انتخاب محصولات نیز می توانید به وبلاگ بازرگانی شهباز مراجعه کنید.